Ναυτεργάτες και συνδικαλιστές αντιδρούν στο κλείσιμο της ΕΡΤ στα βραχέα

Ναυτεργάτες και συνδικαλιστές αντιδρούν στο κλείσιμο της ΕΡΤ στα βραχέα
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ανακοινώσεις από την ΠΕΝΕΝ, το ΠΑΜΕ και την παράταξη ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ της ΓΣΕΕ.

10 Φεβρουαρίου 2022

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στο επικείμενο «λουκέτο» της αναλογικής εκπομπής της Φωνής της Ελλάδας, με τη διακοπή λειτουργίας του κέντρου εκπομπής βραχέων της Αυλίδας. Η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία κάνει λόγο για «απαράδεκτη απόφαση κυβέρνησης - Διοίκησης της ΕΡΤ», ζητώντας την άμεση ανάκλησή της, επισημαίνοντας πως η εκπομπή της Φωνής της Ελλάδας στα βραχέα «αποτελεί έναν ισχυρό συνδετικό δεσμό της χώρας μας για τους Ναυτεργάτες και τον απόδημο ελληνισμό παρέχοντάς τους ενημέρωση, ψυχαγωγία και πλούσια πολιτιστική πληροφόρηση».

Σύμφωνα με πληροφορίες μας η κυβέρνηση της Ν.Δ και η Διοίκηση της ΕΡΤ αποφάσισαν να καταργήσουν τις δημόσιες ραδιοσυχνότητες αναγγέλλοντας την διακοπή λειτουργίας του μοναδικού κέντρου εκπομπής βραχέων κυμάτων Αυλίδας αλλά και την αποξήλωση των κεραιών στα κέντρα εκπομπής μεσαίων κυμάτων στα Μέγαρα, στην Ρόδο, στα Χανιά κ.λπ.

Στο πλαίσιο αυτό κλείνουν μια ιστορική εκπομπή την «Φωνή της Ελλάδας» η οποία μεταδίδεται από τα βραχέα κύματα της ΕΡΤ και απευθύνεται στους Έλληνες του εξωτερικού μεταξύ των οποίων και στους Έλληνες Ναυτεργάτες.

Η εκπομπή αυτή αποτελεί έναν ισχυρό συνδετικό δεσμό της χώρας μας για τους Ναυτεργάτες και τον απόδημο ελληνισμό παρέχοντάς τους ενημέρωση, ψυχαγωγία και πλούσια πολιτιστική πληροφόρηση.

Διερμηνεύοντας την θέληση χιλιάδων Ναυτεργατών εκφράζουμε και την δική τους θέληση να μην περάσει το μαύρο στην εκπομπή «η Φωνή της Ελλάδας».

Καταδικάζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την απαράδεκτη απόφαση κυβέρνησης - Διοίκησης της ΕΡΤ και απαιτούμε άμεσα να ανακληθεί αυτή.

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ.

«Η δικαιολογία ότι τα δημόσια μέσα της Ευρώπης στην πλειονότητα τους έχουν σταματήσει τις εκπομπές στα βραχέα και ότι τους επόμενους μήνες η ΕΡΤ θα επιταχύνει την διάχυση των παραπάνω προγραμμάτων στο διαδίκτυο, δεν είναι πειστική, αφού η πλειονότητα των ευρωπαϊκών κρατών δεν διαθέτει το έμψυχο δυναμικό και τον αριθμό του στόλου που διαθέτει η Ελλάδα και κυρίως ότι η απεραντοσύνη των ωκεανών δεν καλύπτεται στο διαδίκτυο το οποίο συν τοις άλλοις είναι και κοστοβόρο» αναφέρει σε ανακοίνωσή της και η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ).

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι ανακοινώσεις που εξέδωσαν το ΠΑΜΕ και η παράταξη ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ της ΓΣΕΕ.

H Διοίκηση της ΕΡΤ με μια αιφνιδιαστική της απόφαση επιδιώκει να προχωρήσει στην διακοπή της λειτουργίας του Κέντρου Εκπομπής Βραχέων Κυμάτων Αυλίδας και στην αποξήλωση των κεραιών στα Κέντρα Εκπομπής Μεσαίων Κυμάτων ΑΜ (Μέγαρα, Ρόδος, Χανιά, Κομοτηνή, Μάλγαρα κ.ά.).

Το Κέντρο Εκπομπής Βραχέων Κυμάτων είναι το μοναδικό σε όλη την Ελλάδα, και επιτελεί κρίσιμο ρόλο στην μετάδοση του ραδιοφωνικού προγράμματος της ΕΡΤ σε όλο τον κόσμο. Συγκεκριμένα, από το Κέντρο Εκπομπής Βραχέων Αυλίδας εκπέμπει, μεταξύ άλλων, «η Φωνή της Ελλάδας» που αποτελεί ιστορικό ραδιοφωνικό σταθμό διεθνούς εμβέλειας και απευθύνεται στα 14 εκατομμύρια Ελλήνων ομογενών σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία κ.α., σε φοιτητές που σπουδάζουν στο εξωτερικό καθώς και σε πλήθος Ελλήνων εργαζομένων εκτός συνόρων, όπως ναυτεργατών στα ποντοπόρα πλοία και οδηγών φορτηγών που ταξιδεύουν ανά την Ευρώπη.

Η Διοίκηση της ΕΡΤ υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης της ΝΔ, δεν προχωράει στον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων, που αποτελούν στρατηγικής σημασίας σε συνθήκες γεωπολιτικών κρίσεων και δεν μπορεί να παρεμποδιστεί η συχνότητα των βραχέων, όπως μπορεί να συμβεί με το διαδίκτυο (internet) ή την δορυφορική μετάδοση.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, εφαρμόζει την ίδια τακτική των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων για τις δημόσιες επιχειρήσεις, επικαλείται το «κόστος» για να υπονομεύσει και να οδηγήσει στο κλείσιμο την εγκατάσταση των βραχέων.

Καλούμε τις Ομοσπονδίες, τα συνδικάτα, τα σωματεία, να καταγγείλουν τις μεθοδεύσεις της Διοίκησης της ΕΡΤ, να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους εργαζομένους του Κέντρου Εκπομπής Βραχέων στην Αυλίδα, που διεκδικούν τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων. Να παρθεί πίσω η απόφαση για κατάργηση των βραχέων.

Π.Α.ΜΕ.

-------------------------

Το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη και η Διοίκηση της ΕΡΤ ρίχνουν νέο μαύρο στις δημόσιες ραδιοσυχνότητες, αναγγέλλοντας την διακοπή λειτουργίας και το κλείσιμο του μοναδικού Κέντρου Εκπομπής Βραχέων Κυμάτων Αυλίδας αλλά και την αποξήλωση των κεραιών στα Κέντρα Εκπομπής Μεσαίων Κυμάτων στα Μέγαρα,
Ρόδο, Χανιά και αλλού.

Αποφάσισαν να κλείσουν την «Φωνή της Ελλάδας» αφού είναι γνωστό πως ειδικά από τα βραχέα κύματα η ΕΡΤ εξυπηρετεί την συνταγματική της υποχρέωση να μεταδίδει ελληνικό περιεχόμενο σε όλον τον κόσμο. Με αυτόν τον τρόπο, τα εκατομμύρια του απόδημου ελληνισμού, οι ναυτικοί μας, οι χιλιάδες εργαζόμενοι που απασχολούνται στο εξωτερικό, οι φοιτητές, παύουν να έχουν πρόσβαση στην ενημέρωση, τον πολιτισμό και την ψυχαγωγία, διακόπτεται ο ομφάλιος λώρος με την πατρίδα.

Έτσι εξηγείται η χρόνια απαξίωση των εργαζομένων αλλά και των δημόσιων ακίνητων και κινητών δομών που στεγάζουν τις εγκαταστάσεις των ραδιοσυχνοτήτων και που η ΠΟΣΠΕΡΤ επανειλημμένα κατήγγειλε. Κι όλα αυτά για να εξυπηρετηθούν τα άνομα συμφέροντα των ημετέρων κι εκλεκτών της κυβέρνησης της ΝΔ.

Καταγγέλλουμε την μεθόδευση της κυβέρνησης και της Διοίκησης της ΕΡΤ να προχωρήσει στην διακοπή και το κλείσιμο του απαραίτητου Κέντρου Εκπομπής Βραχέων Κυμάτων Αυλίδας και στηρίζουμε απερίφραστα την ΠΟΣΠΕΡΤ στον διαχρονικό της αγώνα ενάντια στην απαξίωση της εργασίας και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.

Γραφείο Τύπου ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ/ΓΣΕΕ.