Ο Elton John μηνύει τη Daily Mail

Ο Elton John μηνύει τη Daily Mail
Ακολουθήστε μας στο Google news

Για σοβαρή παραβίαση της ιδιωτικής του ζωής.

08 Οκτωβρίου 2022

Του Ηλία Σελιμά

Οι δημοσιογράφοι της βρετανικής εφημερίδας κατηγορούνται για "κατάφωρη παραβίαση της ιδιωτικής ζωής" στα δικαστικά έγγραφα, τα οποία ακολουθούν μια σειρά δικαστικών υποθέσεων υψηλής προβολής στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου αρκετές εκδόσεις κρίθηκαν ένοχες για τηλεφωνικές υποκλοπές. Η News of the World έκλεισε μάλιστα το 2011 ως αποτέλεσμα του σκανδάλου.

Ο Elton John, ο σύζυγός του David Furnish, ο πρίγκιπας Harry και οι ηθοποιοί Elizabeth Hurley και Sadie Frost κατονομάζονται στην αγωγή. Η Hamlins, μια νομική εταιρεία που εκπροσωπεί ορισμένους από τους ενάγοντες - αν και όχι τον John - απαρίθμησε μια σειρά από κατηγορίες, μεταξύ των οποίων "η πρόσληψη ιδιωτικών ερευνητών για τη μυστική τοποθέτηση συσκευών ακρόασης μέσα στα αυτοκίνητα και τα σπίτια των ανθρώπων. ... Η ανάθεση σε ιδιώτες να ακούνε και να καταγράφουν κρυφά τις ζωντανές, ιδιωτικές τηλεφωνικές συνομιλίες των ανθρώπων, ενώ αυτές λάμβαναν χώρα. ... Η πληρωμή αστυνομικών υπαλλήλων, με διεφθαρμένους δεσμούς με ιδιωτικούς ερευνητές, για εμπιστευτικές, ευαίσθητες πληροφορίες. ... "Η πλαστοπροσωπία ατόμων για την απόκτηση ιατρικών πληροφοριών από ιδιωτικά νοσοκομεία, κλινικές και θεραπευτικά κέντρα με εξαπάτηση ... [και] Η πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς, πιστωτικά ιστορικά και οικονομικές συναλλαγές με παράνομα μέσα και χειραγώγηση".

Στην ανακοίνωση των Hamlins σημειώνεται: "Είναι προφανές για τα άτομα αυτά ότι τα φερόμενα ως εγκλήματα που αναφέρονται παραπάνω αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου - και ότι πολλοί άλλοι αθώοι άνθρωποι παραμένουν εν αγνοία τους θύματα παρόμοιων τρομερών και καταδικαστέων μυστικών πράξεων. Ως εκ τούτου, έχουν πλέον συνασπιστεί για να αποκαλύψουν την αλήθεια και να καταστήσουν πλήρως υπόλογους τους υπεύθυνους δημοσιογράφους, πολλοί από τους οποίους κατέχουν ακόμη και σήμερα ανώτερες θέσεις εξουσίας και δύναμης".

Η Associated Newspapers Ltd. απάντησε με ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι "διαψεύδουμε πλήρως και απερίφραστα αυτές τις παράλογες συκοφαντίες, οι οποίες δεν φαίνεται να είναι τίποτα περισσότερο από μια προσχεδιασμένη και ενορχηστρωμένη προσπάθεια να παρασυρθούν οι τίτλοι της Mail στο σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών που αφορά άρθρα ηλικίας έως και 30 ετών. Αυτοί οι ανυπόστατοι και άκρως δυσφημιστικοί ισχυρισμοί - που δεν βασίζονται σε κανένα αξιόπιστο στοιχείο - φαίνεται να είναι απλώς μια αλιευτική αποστολή από τους ενάγοντες και τους δικηγόρους τους, ορισμένοι από τους οποίους έχουν ήδη ασκήσει τις υποθέσεις τους αλλού".

Ο Elton John δεν έχει κάνει κανένα δημόσιο σχόλιο, αλλά ο δικηγόρος των μέσων ενημέρωσης Jonathan Coad δήλωσε στο BBC ότι οι υποτιθέμενες παράνομες πράξεις ήταν "εξαιρετικά παρεμβατικές" και ένα "μέσο για να σκαλίσουν την ιδιωτική ζωή των ανθρώπων και την ιδιωτική ζωή που προστατεύεται από το νόμο και την πράξη περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων και από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα ανθρώπινα δικαιώματα. ... Επομένως, πρόκειται για σοβαρή παραβίαση της ιδιωτικής ζωής, αν συνέβησαν αυτά τα πράγματα, και θα ήταν απολύτως σωστό και πρέπον, αν συνέβησαν, να λογοδοτήσει η Associated Newspapers και ελπίζω να λογοδοτήσουν κάποια από τα ανώτερα στελέχη της".