Νέο box set για τον Elvis

Νέο box set για τον Elvis
Ακολουθήστε μας στο Google news

Elvis on Tour

22 Οκτωβρίου 2022

Του Ηλία Σελιμά

Χάρη στην εκπληκτική επιτυχία της ταινίας Elvis του 2022, της μουσικής βιογραφίας του σκηνοθέτη Baz Luhrmann, ο Elvis Presley είναι πιο δημοφιλής από ότι ήταν εδώ και δεκαετίες. Η RCA/Legacy Recordings, το τμήμα καταλόγων της Sony Music Entertainment, θα κυκλοφορήσει ένα box set Elvis On Tour, μια νέα συλλογή για την 50ή επέτειο της μνημειώδους συναυλιακής περιοδείας του Βασιλιά το 1972, με πλούσιο και ακυκλοφόρητο υλικό από live και στούντιο. Η συλλογή θα είναι διαθέσιμη ψηφιακά στις 2 Δεκεμβρίου, ενώ η φυσική έκδοση του box set έχει αναβληθεί για τις 27 Ιανουαρίου 2023.

Το σετ επτά δίσκων περιλαμβάνει έξι δίσκους ήχου με συναυλιακές εμφανίσεις και πρόβες στο στούντιο και την έκδοση Blu-ray της Warner Bros. Home Entertainment της ταινίας της MGM, Elvis On Tour, που κέρδισε το βραβείο καλύτερης ταινίας ντοκιμαντέρ στα 30ά βραβεία Χρυσή Σφαίρα το 1973 και ήταν η τελευταία ταινία μεγάλου μήκους με πρωταγωνιστή τον Presley που κυκλοφόρησε κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Η παραγωγή του box set Elvis On Tour έγινε από τον Ernst Mikael Jørgensen και η μίξη από τον βραβευμένο με Grammy παραγωγό Matt Ross-Spang. Περιλαμβάνει 145 κομμάτια, συμπεριλαμβανομένων 91 κομματιών που δεν έχουν κυκλοφορήσει στο παρελθόν. Οι αρχικές ηχογραφήσεις έγιναν από τους Felton Jarvis και Al Pachucki.

Από την ανακοίνωση της 12ης Αυγούστου: "Ο Elvis περνούσε καλά στη σκηνή και έβρισκε νέους τρόπους να επικοινωνεί με το κοινό σε κάθε παράσταση. Δουλεύοντας με μια μπάντα και με set lists της επιλογής του, ο Elvis διοχέτευε τη μουσική που αγαπούσε περισσότερο - από την ποπ και την γκόσπελ και την παραδοσιακή κάντρι μέχρι τα μπλουζ και τη ροκ και τις σύγχρονες επιτυχίες - ενώ παράλληλα μεταμόρφωνε τις δικές του μεγαλύτερες επιτυχίες με φρέσκες ενορχηστρώσεις, μετατρέποντας τη νοσταλγία σε μια αξέχαστη συναυλιακή εμπειρία γεμάτη αμεσότητα."

Οι βραβευμένοι σκηνοθέτες Pierre Adidge και Robert Abel (Mad Dogs & Englishmen) βγήκαν στο δρόμο με τον Presley και το συγκρότημά του με άδειες εισόδου, κάμερες και συνεργείο για να καταγράψουν το χρονικό του βασιλιά του Rock & Roll στο αποκορύφωμά του επί σκηνής στο ντοκιμαντέρ Elvis On Tour της MGM. Η ταινία καταγράφει τον Elvis, τον άνθρωπο που κινεί το μύθο, πίσω από τα παρασκήνια με τα μάτια του ανοιχτά και τις αντιστάσεις του πεσμένες. Σύμφωνα με το αρχικό δελτίο τύπου της MGM, η ταινία Elvis On Tour "προσφέρει την πρώτη προσωπική ματιά στο αινιγματικό παιδί της επαρχίας που έγινε ο πιο διάσημος μουσικός του κόσμου". Τόσο ντοκιμαντέρ όσο και ταινία συναυλιών, το Elvis On Tour περιλαμβάνει μονταρισμένες σκηνές υπό την επίβλεψη του Martin Scorsese. Η ταινία κυκλοφόρησε την 1η Νοεμβρίου 1972.

Το box set Elvis On Tour περιλαμβάνει σημειώσεις από τα παρασκήνια από τον Jerry Schilling, έναν παλιό προσωπικό φίλο και μέλος του στενού κύκλου του Elvis.

Το σετ περιλαμβάνει επίσης ένα δοκίμιο από τον ιστορικό/μουσικό της ροκ Warren Zanes, ιδρυτικό μέλος των Del Fuegos και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Σύμφωνα με τον Zanes: "Ο Zanes είναι ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς του βιβλίου: "Οι set lists και οι παραστάσεις της περιόδου Elvis On Tour φέρνουν ένα σπάνιο πράγμα: έναν θρύλο της δεκαετίας του '50 που δούλευε στις αρχές της δεκαετίας του '70 και εξακολουθούσε να ταξιδεύει το κοινό του σε νέους τόπους....Η βασική μπάντα του, που περιλάμβανε τους Ronnie Tutt, James Burton, Glen D. Hardin, Jerry Scheff, John Wilkinson, Charlie Hodge, τους Sweet Inspirations, τον J.D. Sumner και το Stamps Quartet, καθώς και μια ορχήστρα υπό τη διεύθυνση του Joe Guercio, είχαν φτάσει σε ένα σημείο στο οποίο ο Elvis μπορούσε να εισάγει αυθορμητισμό, επιτρέποντας στις συναυλίες στην αρένα να έχουν ένα μέτρο του απροσδόκητου.... Το 1972 ήταν μια χρονιά εκατόν εξήντα πέντε παραστάσεων. Σύμφωνα με τα λόγια του Jorgensen, ήταν η "κορύφωση της καριέρας του". Ενώ το Comeback Special του '68 σηματοδότησε το σημαντικό σημείο στο οποίο ο Presley επέστρεψε στις ζωντανές εμφανίσεις, το 1972 ήταν η χρονιά κατά την οποία ο καλλιτέχνης αποκάλυψε πιο ολοκληρωμένα τι ήθελε να κάνει με τη δημιουργική ενέργεια που πυροδότησε μια τέτοια επιστροφή".