Πέθανε ο Jerry Lee Lewis

Πέθανε ο Jerry Lee Lewis
Ακολουθήστε μας στο Google news

Του Ηλία Σελιμά

29 Οκτωβρίου 2022

Ο Jerry Lee Lewis, ο καλλιτέχνης του οποίου το πιάνο και τα bluesy, με country επιρροές φωνητικά βοήθησαν να καθοριστεί ο ήχος του rock 'n' roll με επιτυχίες όπως το "Whole Lotta Shakin' Goin' On" και το "Great Balls of Fire", και του οποίου ο τρόπος ερμηνείας εξέφραζε την ουσία της rock εξέγερσης, πέθανε την Παρασκευή στο σπίτι του στην κομητεία DeSoto, Miss, νότια του Μέμφις. Ήταν 87 ετών.

Ο θάνατός του ανακοινώθηκε από τον υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων, Zach Farnum. Δεν δόθηκε καμία αιτία, αλλά ο Lewis ήταν σε κακή κατάσταση υγείας εδώ και αρκετό καιρό. Ο Lewis ήταν 21 ετών τον Νοέμβριο του 1956 όταν μπήκε στο Sun Studio στο Μέμφις και, παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως τραγουδιστή της κάντρι που μπορούσε να παίξει πιάνο, απαίτησε μια οντισιόν.

Ο συγχρονισμός του ήταν άψογος. Η Sun Records είχε πουλήσει το συμβόλαιο του Elvis Presley στην RCA Records ένα χρόνο νωρίτερα και χρειαζόταν επειγόντως ένα νέο αστέρι για να ηγηθεί ενός ρόστερ που περιλάμβανε τον Carl Perkins, τον Johnny Cash και τον Roy Orbison. Το 2022 - 36 χρόνια αφότου ήταν ένας από τους πρώτους εισαχθέντες στο Rock & Roll Hall of Fame - ο Lewis εισήχθη στο Country Music Hall of Fame. Ήταν πολύ άρρωστος για να παρευρεθεί στην τελετή- ο Kristofferson παρέλαβε το βραβείο του στη θέση του και του το παρέδωσε στο σπίτι του.

Σε δήλωσή του την ημέρα που ανακοινώθηκε η ένταξή του, ο Lewis είπε: "Το να αναγνωρίζεται η μουσική της country με την υψηλότερη τιμή της είναι μια ταπεινωτική εμπειρία". Και πρόσθεσε: "Είμαι ευγνώμων σε όλους εκείνους που αναγνώρισαν ότι η μουσική του Τζέρι Λι Λιούις είναι μουσική κάντρι και στον παντοδύναμο Θεό μας για την ατελείωτη λυτρωτική του χάρη".