Σαν σήμερα κυκλοφόρησε το πρώτο Billboard Magazine

Σαν σήμερα κυκλοφόρησε το πρώτο Billboard Magazine
Ακολουθήστε μας στο Google news

Το περιοδικό που παλιότερα ήταν γνωστό ως η «βίβλος της μουσικής βιομηχανίας».

01 Νοεμβρίου 2022

 

Του Ηλία Σελιμά

Το Billboard δημοσιεύει τα charts (πίνακες κατάταξης) πωλήσεων/airplay για μουσική και δημοσιεύει άρθρα για τη μουσική βιομηχανία. Το παράδοξο βέβαια είναι πως όταν κυκλοφόρησε για πρώτη φορά την 1η Νοεμβρίου 1894, δεν υπήρχε ηχογραφημένη μουσική.

Το αρχικό του όνομα ήταν Billboard Advertising και ήταν μια εμπορική έκδοση διαφήμισης στο δρόμο. Εκδιδόταν μηνιαίως στο Σινσινάτι του Οχάιο, είχε οκτώ σελίδες και στοίχιζε 10 σεντς το τεύχος και 90 σεντς για ετήσια συνδρομή.

Η ψυχαγωγία έγινε μέρος του Billboard περίπου δύο χρόνια αργότερα, όταν προστέθηκε το Τμήμα Εκθέσεων, το οποίο κάλυπτε τα περιοδεύοντα πανηγύρια, καρναβάλια και άλλες υπαίθριες διασκεδάσεις, οι οποίες ήταν μεγάλοι και συχνοί πελάτες της διαφήμισης Billboard. Ξεκίνησε να παρακολουθεί τη μουσική το 1913, όταν το Billboard άρχισε να δημοσιεύει πίνακες πωλήσεων παρτιτούρας και άρχισε να καλύπτει το ραδιόφωνο τη δεκαετία του 1920. Τα πρώτα μουσικά charts του περιοδικού ξεκίνησαν την επόμενη δεκαετία με την εισαγωγή του jukebox, παρακολουθώντας τρία είδη μουσικής: Pop, Rhythm & Blues και Country & Western.

Το Billboard, όπως το γνωρίζουμε σε μεγάλο βαθμό σήμερα, ξεκίνησε το 1961, όταν διαχώρισε την κάλυψη της τηλεόρασης και των charts, των λούνα παρκ, των τσίρκων και άλλων τέτοιων και της τηλεόρασης σε δύο ξεχωριστές εκδόσεις. Το 1961 το περιοδικό μετονομάστηκε σε Billboard Music Week και δύο χρόνια αργότερα κατέληξε στο Billboard. Έκτοτε η έκδοση συμβαδίζει με τις αλλαγές στη μουσική, αναθεωρώντας και προσθέτοντας στους πίνακές της, αν και το Hot 100 singles chart και το Top 200 album chart παραμένουν βασικά στοιχεία.

Αν και πρόκειται για εμπορικό περιοδικό, το Billboard είναι γνωστό στους μουσικόφιλους και επαγγελματίες του χώρου χάρη στα charts του που χρησιμοποιήθηκαν για τη ραδιοφωνική εκπομπή American Top 40 από το 1970 έως το 1995 και την ετήσια τηλεοπτική εκπομπή Billboard Music Awards που μεταδόθηκε και τηλεοπτικά από το 1989 έως το 2007 και στη συνέχεια επέστρεψε στον αέρα το 2011. Σήμερα διαθέτει έναν διαδικτυακό ιστότοπο για ιδιώτες το billboard.com, και έναν ξεχωριστό ιστότοπο για επιχειρήσεις, το billboard.biz, καθώς και το έντυπο περιοδικό. Είναι το έντυπο της μουσικής βιομηχανίας, καθώς και ένα από τα παλαιότερα περιοδικά που εκδίδονται συνεχώς στην Αμερική.