Δείτε τι έχει στήσει ένας πιστός οπαδός των Rolling Stones

Δείτε τι έχει στήσει ένας πιστός οπαδός των Rolling Stones
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ολόκληρο μουσείο!

04 Νοεμβρίου 2022

 

Του Ηλία Σελιμά

Ένα από τα πράγματα που περιμένεις όταν μιλάς για τους Rolling Stones, πέραν της φοβερής μουσικής τους, είναι οι "πιστοί" οπαδοί. Έτσι λοιπόν πίσω στο 2018, όταν οι Rolling Stones έκαναν περιοδεία στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο συλλέκτης και φανατικός θαυμαστής τους Matt Lee είχε κανονίσει ιδιωτικές παρουσιάσεις του σπιτιού/μουσειακού του χώρου ανάμεσα στις συναυλίες στο Λονδίνο. Και ως εδώ "καλά" που λένε, πόσο μεγάλο είναι αυτό το σπίτι και πόσο μεγάλη είναι αυτή η συλλογή; Ε λοιπόν σας πληροφορώ τόσο μεγάλη που χρειάστηκε να γραφτεί βιβλίο γι αυτή. Διαβάζοντας το βιβλίο του, Hot Stuff, μπορείς να μάθεις τις ιστορίες πίσω από μερικά από τα κομμάτια, αλλά το να δεις τη συλλογή του από κοντά είναι κάτι εντελώς διαφορετικό.

Σε ένα καταπράσινο, καταπράσινο προάστιο του Λονδίνου, νότια του ποταμού Τάμεση, βρίσκεται η πόλη Bermondsey, όπου βρίσκεται η κατοικία και το μουσείο του Lee. Οι επισκέπτες του μουσείου πρέπει να κάνουν κράτηση για να δεκτοί (λίγοι κάθε φορά), κάτι που μάλλον έχει να κάνει περισσότερο με τους περιορισμούς του χώρου παρά με οτιδήποτε άλλο. Όπως οι οπαδοί στην είσοδο μιας συναυλίας, οι περισσότεροι παρευρισκόμενοι λίγο πολύ γνωρίζουν ο ένας τον άλλον ή τουλάχιστον γνώριζαν ο ένας τον άλλον. Τέτοια είναι αυτή η δεμένη οικογένεια των οπαδών, και τολμώ να πω εδώ των Rock οπαδών. Τι είναι αυτό που κάνει αυτό το μουσείο να ξεχωρίζει από οποιοδήποτε άλλο μουσείο;

Κατ' αρχάς, το όλο πράγμα δεν γίνεται για το κέρδος, γίνεται από αγάπη για το συγκρότημα και για τους superfans. Ούτε ένα άτομο δεν πληρώνει είσοδο σε αυτή τη μοναδική παρουσίαση της συλλογής. Η συλλογή του Lee είναι με απλά λόγια η μεγαλύτερη συλλογή αναμνηστικών που είναι αφιερωμένη σε οποιοδήποτε συγκρότημα στον κόσμο, και το γεγονός ότι το συγκρότημα αυτό είναι οι Rolling Stones σημαίνει ότι υπάρχει περισσότερο υλικό από ό,τι θα ήταν δυνατό με οποιοδήποτε άλλο συγκρότημα, επειδή η παραμονή ενός συγκροτήματος μαζί για 60 χρόνια δεν έχει προηγούμενο. Ο Lee έχει τόσα πολλά αντικείμενα των Stones που τα τελευταία χρόνια το ίδιο το συγκρότημα αποφάσισε να διοργανώσει τη δική του περιοδεύουσα έκθεση αναμνηστικών με τίτλο "Exhibitionism" και αναγκάστηκε να δανειστεί από τη συλλογή του Matt Lee.

Μέσα στο μουσείο του, υπάρχουν πολλές γυάλινες βιτρίνες, με μία να είναι αφιερωμένη σε κάθε μέλος του συγκροτήματος, συμπεριλαμβανομένων των εξωτερικών τους projects (οι X-Pensive Winos υπό την ηγεσία του Richards, η Charlie Watts Jazz Band, και η σόλο δουλειά των Wood, Bill Wyman και Mick Jagger). Υπάρχουν φορεμένα από τη σκηνή ρούχα, ημερολόγια και ημερολόγια των μελών του συγκροτήματος, μουσικά όργανα, διαφημιστικά αντικείμενα και πολλά άλλα.

Τα περιεχόμενα του μουσείου δεν μπορούν να περιγραφούν, επειδή είναι τόσα πολλά τα αντικείμενα. Υπάρχουν περίπου 100.000 αντικείμενα, με το μεγαλύτερο μέρος τους να είναι αποθηκευμένα σε μια αποθήκη, σε μια άγνωστη τοποθεσία, πάρα πολλά για να εκτεθούν στο μουσείο. Όσο για τον Lee, είναι θαυμαστής του συγκροτήματος από το 2007 και σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα τους έχει δει να εμφανίζονται περισσότερες από 200 φορές σε 28 χώρες. Παρόλο που δεν πετάει με το τζετ των Stones, έχει ισόβια κάρτα εισόδου σε κάθε συναυλία που παίζει το συγκρότημα, χάρη στη συμφωνία που έκανε με το συγκρότημα. Οι λεπτομέρειες αυτής της συμφωνίας δεν είναι γνωστές, αλλά η υλικοτεχνική υποδομή αυτού που κάνει είναι συγκλονιστική, από τα αεροπορικά εισιτήρια μέχρι τα ξενοδοχεία και τις μεταφορές.

Το μουσείο ήταν ανοιχτό, (μόνο με πρόσκληση), μεταξύ των δύο παραστάσεων του 2022 στο Λονδίνο, καθώς μόλις η περιοδεία επέστρεψε στην Ευρώπη, ο Lee το έκλεισε, καθώς δεν ήταν σε θέση να βρίσκεται εκεί. Μόλις τελειώσει η περιοδεία, ωστόσο, ελπίζουν πολλοί φίλοι της μπάντας ότι αυτός ο υπέροχος χώρος θα ανοίξει ξανά για το κοινό. Όσο για αν θα έχει δωρεάν είσοδο μένει να το δούμε.

(Η φώτο αφορά ένα μόνο δωμάτιο του σπιτιού)