Ο 105.5 Στο Κόκκινο στη (νέα) εποχή Κασσελάκη

Ο 105.5 Στο Κόκκινο στη (νέα) εποχή Κασσελάκη
Ακολουθήστε μας στο Google news

Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα ο ραδιοσταθμός του ΣΥΡΙΖΑ.

25 Σεπτεμβρίου 2023

Με κάθε επισημότητα ο Στέφανος Κασσελάκης είναι ο νέος επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κερδίζοντας την Έφη Αχτσιόγλου έπειτα από μια «τοξική» προεκλογική περίοδο, τουλάχιστον αυτής της τελευταίας εβδομάδας. Όπως ολόκληρος ο ΣΥΡΙΖΑ έτσι και ο 105.5 Στο Κόκκινο μπαίνει, πλέον, σε νέα εποχή έπειτα από 15 χρόνια, με πρόεδρο τον Αλέξη Τσίπρα. Ποια είναι, όμως, η κατάσταση τώρα στο ραδιοσταθμό του κόμματος;

Σύμφωνα με τις τελευταίες ακροαματικότητες της MRB και της Global Link, το διάστημα από 13/06 έως 04/09/2013, ο 105.5 Στο Κόκκινο πέτυχε μέσο όρο 2,6% (αυξημένο κατά 0,1% σε σχέση με το προηγούμενο δίμηνο) και βρέθηκε στην 32η θέση στο σύνολο -ανάμεσα σε 40 σταθμούς- και στην 4η θέση στον ανταγωνισμό των ενημερωτικών ραδιοφώνων, πίσω από τον ΣΚΑΪ 100.3, τον Real 97.8 και τα Παραπολιτικά 90.1. Επιπλέον, ήταν για ένα ακόμη δίμηνο ο σταθμός με το πιο «πιστό» ακροατήριο, με μέση διάρκεια ακρόασης τα 170 λεπτά (περίπου τρεις ώρες).

Η εταιρεία που λειτουργεί τον 105.5 Στο Κόκκινο, η «Left Media Ανώνυμη Ραδιοφωνική Τηλεοπτική Εταιρεία», απασχόλησε την περασμένη χρονιά 54 εργαζόμενους διάφορων ειδικοτήτων (δημοσιογράφοι, τεχνικοί, διοικητικοί), όπως αναφέρει ο ισολογισμός της για το 2022. Τα τελευταία χρόνια οι εργαζόμενοι του «105.5» έχουν έρθει ουκ ολίγες φορές σε σύγκρουση με τη διοίκηση του σταθμού για εργασιακά τους θέματα, είτε αυτά αφορούν τους μισθούς τους είτε συμβάσεις συναδέλφων τους. Σε προ ημερών ανακοίνωσή τους, με αφορμή επιθέσεις που δέχθηκαν στα social media για «μεροληψία» υπέρ υποψηφίων για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσαν ότι καλύπτουν τα γεγονότα «συχνά υπό αντίξοες συνθήκες», καταβάλλοντας προσπάθειες πέραν των συμβατικών επαγγελματικών τους υποχρεώσεων.

Ο 105.5 Στο Κόκκινο συνεχίζει να διαθέτει συνεργαζόμενους σταθμούς σε μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Θεσσαλονίκη και η Πάτρα, αλλά και σε άλλες περιοχές της ελληνικής περιφέρειας.

Αξίζει, όμως, να σημειωθεί το καθεστώς υπό το οποίο λειτουργεί το Κόκκινο της Αθήνας. Εν αντιθέσει με την συντριπτική πλειονότητα των ιδιωτικών ραδιοφώνων της πόλης, ο «105.5» λειτουργεί με ειδική Βεβαίωση Νόμιμης Λειτουργίας για «σταθμό πολιτικού κόμματος» που χορηγήθηκε στην «Left Media», κάνοντας χρήση του άρθρου 50 του νόμου 3801/2009. Διάταξη που καταργήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, το 2017. Ωστόσο τα υπόλοιπα «Κόκκινα», όπως π.χ. ο 91.4 της Θεσσαλονίκης που ανήκει στην ίδια εταιρεία, λειτουργούν με «κανονικές» άδειες καθώς προέρχονται από εξαγορές ή συνεργασίες με άλλα ιδιωτικά ραδιόφωνα. Στην Πάτρα πάντως η «Left Media» βρίσκεται στα δικαστήρια με τον προηγούμενο ιδιοκτήτη της συχνότητας, τον (φοβερό και τρομερό) Χρήστο Συρίμπεη