9.58 FM: 30 χρόνια το ραδιόφωνο του πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη

9.58 FM: 30 χρόνια το ραδιόφωνο του πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη
Ακολουθήστε μας στο Google news

«Γενέθλια» σήμερα για τον ραδιοσταθμό της ΕΡΤ3.

06 Φεβρουαρίου 2024

Τρεις δεκαετίες στον αέρα συμπληρώνει σήμερα ο 9.58 FM. Το πολιτιστικό ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης εξέπεμψε για πρώτη φορά στις 6 Φεβρουαρίου 1994, ως το δεύτερο πρόγραμμα της τότε ΕΤ3. Ο 9.58 FM ξεκίνησε με τις «ευλογίες» της τότε Υπουργού Πολιτισμού, Μελίνας Μερκούρη, ενώ ο διάδοχός της στην θέση, Θάνος Μικρούτσικος, παραχώρησε στην ΕΡΤ το μουσικό σήμα του σταθμού. Ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε τη δημιουργία του 9.58 FM ήταν η δημοσιογράφος Βάνα Χαραλαμπίδου, η οποία τιμήθηκε προ ημερών σε εκδήλωση που έγινε για τα 30ά «γενέθλια» του σταθμού.

Η μέχρι τώρα πορεία του στα ερτζιανά δεν ήταν εύκολη. Το 2011 ο τότε Υπουργός Επικρατείας της κυβέρνησης Παπανδρέου, Ηλίας Μόσιαλος, ανακοίνωσε ότι ο 9.58 FM ήταν ανάμεσα στα (πολλά) ΜΜΕ της ΕΡΤ που θα έκλειναν, στο πλαίσιο μιας μεγάλης αναδιάρθρωσης στη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Εν τέλει, όμως, τα σχέδια αυτά δεν υλοποιήθηκαν ποτέ μετά από τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν.

Δύο χρόνια αργότερα ο 9.58 FM έκλεισε, λόγω του «μαύρου» στην ΕΡΤ, και για δύο χρόνια ενώθηκε με τον ενημερωτικό 102 FM βγαίνοντας στον αέρα ως το ραδιόφωνο των εργαζομένων της ΕΡΤ3. Το 2015 επέστρεψε στον αέρα και στη συχνότητά του, που είχε καταληφθεί από την ΝΕΡΙΤ Μακεδονίας, και συνεχίζει να εκπέμπει μέχρι σήμερα.

Παρακάτω ένα βίντεο που ανέβηκε στην σελίδα του 9.58 FM στο Facebook, με μια αναδρομή στην ιστορία του από τους βασικότερους συντελεστές του.

Από το e-tetRadio ευχές για ακόμα μεγαλύτερη μακροημέρευση.