Νάσος Ηλιόπουλος: «Εργαλείο εκπαίδευσης, ενημέρωσης, πληροφόρησης, ψυχαγωγίας και πολιτισμού ο Αθήνα 9.84»

Νάσος Ηλιόπουλος: «Εργαλείο εκπαίδευσης, ενημέρωσης, πληροφόρησης, ψυχαγωγίας και πολιτισμού ο Αθήνα 9.84»
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Ανοιχτή Πόλη» καταθέτει στο e-tetRadio τις προτάσεις του για το δημοτικό ραδιόφωνο της πόλης.

20 Μαΐου 2019

Η ΔΕΡΑ έχει τις καταβολές της στο μακρινό 1987, αποτελώντας το βασικό σημείο αναφοράς περάσματος, από την εποχή του μονοπωλίου της ενημέρωσης, στην ελεύθερη ραδιοφωνία. Από αυτήν την άποψη, ο ραδιοφωνικός σταθμός 9.84 έχει ιστορική σημασία και δικαίως απαιτεί το σεβασμό όλων.

Ωστόσο, πέρασαν πολλά χρόνια και, μετά από μια χρυσή εποχή άνθισης του Ραδιοφώνου, η οικονομική κρίση έφερε το σύνολο των ραδιοφωνικών σταθμών στο χείλος της χρεοκοπίας. Η άναρχη και χωρίς όρια ανάπτυξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, ο κορεσμός των συχνοτήτων και η κατάληψή τους με αυθαίρετο τρόπο, μπλόκαραν οποιαδήποτε προσπάθεια εκσυγχρονισμού και εξέλιξης των ραδιοφωνικών σταθμών. Η οικονομική κρίση, όπως ήταν φυσικό, περιόρισε δραστικά τη διαφημιστική δαπάνη, με αποτέλεσμα τον οικονομικό στραγγαλισμό των ραδιοφώνων και την αύξηση του ανταγωνισμού, σε ακραίες μορφές. Ο μονόδρομος της αύξησης της ακροαματικότητας, προκειμένου αυτή να μετρηθεί από τη Focus Bari, για να καταστεί εφικτή η διεκδίκηση μεγαλύτερης πίτας από τη διαφημιστική δαπάνη, ήταν πλέον χωρίς γυρισμό και για τον 9.84.

Παρά ταύτα, ο 9.84 καταφέρνει και επιβιώνει κυρίως χάρη στις επιχορηγήσεις του Δήμου Αθηναίων, που αποτελεί και το μοναδικό μέτοχο της Δημοτικής Επιχείρησης. Τα τελευταία πέντε χρόνια, η επιχείρηση είναι ζημιογόνα και αναγκάστηκε να λάβει μέτρα εξυγίανσης, όχι με αναπτυξιακή προοπτική, αλλά με περικοπές σε βάρος των εργαζομένων, με μειώσεις στους μισθούς, παρεμβάσεις στις εργασιακές σχέσεις και απολύσεις εργαζομένων.

Μια τέτοια λογική μας βρίσκει εντελώς αντίθετους. Τώρα που η χώρα εισέρχεται σε τροχιά ανάπτυξης, τα όποια υφεσιακά μέτρα λαμβάνονται, μόνο προβλήματα μπορούν να προσθέσουν.

Ο 9.84 δυστυχώς δεν κατάφερε ποτέ, ακόμη και στις καλύτερες εποχές, να ξεφύγει από τον στενό κορσέ των εκάστοτε Δημάρχων και των πολιτικών τους βλέψεων. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι όλοι οι διατελέσαντες Δήμαρχοι Αθηναίων, είχαν στραμμένο το βλέμμα στη κεντρική πολιτική σκηνή και λιγότερο στην ίδια την πόλη, ακόμη λιγότερο στις γειτονιές της πόλης. Άλλωστε, όλοι παραμένουν πολιτικά στελέχη της κεντρικής πολιτικής σκηνής, ακόμη και σήμερα, αφού χρησιμοποίησαν το Δήμο ως σκαλοπάτι ανέλιξης. Στην πολιτική τους διαδρομή χρησιμοποίησαν το ραδιόφωνο του 9.84 για την εκπλήρωση των στόχων τους.

Χρειάζεται σήμερα, στην εποχή του διαδικτύου, να υπάρχει ένας ραδιοφωνικός δημοτικός σταθμός; Απαντάμε κατηγορηματικά ΝΑΙ. Σήμερα ο 9.84 με το ζόρι καταφέρνει να μπει στις μετρήσεις ακροαματικότητας, μόλις τον τελευταίο χρόνο κατάφερε να είναι στη λίστα μετρήσεων για τους ραδιοφωνικούς σταθμούς. Παρουσίασε έλλειμμα 914.000 ευρώ και, σύμφωνα με τους ορκωτούς λογιστές, το πραγματικό του έλλειμμα θα ξεπεράσει το 1,5εκατομμύριο ευρώ. Η συνέχιση της λειτουργίας του εξαρτάται από το Δήμο Αθηναίων, που πρέπει να καλύψει τις ζημιές της εταιρείας με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Υποστηρίξαμε και υποστηρίζουμε πως πρέπει ο Δήμος Αθηναίων να προχωρήσει στο μέτρο της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του σταθμού και, ταυτόχρονα, να κινηθεί ο σταθμός σε αναπτυξιακή λογική, επενδύοντας σε νέες τεχνολογίες, σύγχρονο μάνατζμεντ και καινοτόμο μάρκετινγκ.

Υποστηρίζουμε ότι ο 9.84 μπορεί να φύγει από το κάδρο του ανταγωνισμού των ιδιωτικών σταθμών και να επενδύσει στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πόλης, αλλά και στους 700.000 δημότες, τα 2,5 εκατομμύρια κατοίκους αυτής της πόλης, εκ των οποίων το 20% και πλέον είναι μετανάστες και πρόσφυγες, που θα μείνουν εδώ.

Το δημοτικό ραδιόφωνο μπορεί να αποτελέσει εργαλείο του Δήμου Αθηναίων για την προώθηση της κοινωνικής του πολιτικής, της αναπτυξιακής προοπτικής και της αντιμετώπισης των προβλημάτων της πόλης. Μπορεί να είναι εργαλείο εκπαίδευσης, ενημέρωσης, πληροφόρησης, ψυχαγωγίας, πολιτισμού. Δεν μπορεί να είναι μακριά από τους ανθρώπους της πόλης, πρέπει να αποτελεί βήμα για να προβάλλουν οι κάτοικοι τα προβλήματά τους, να βοηθήσει την προσπάθεια ένταξης και ενσωμάτωσης των μεταναστών στην Αθηναϊκή κοινωνία. Δεν μπορεί σήμερα να γίνονται τα δελτία ειδήσεων σε γλώσσες μόνο της ΕΕ, με στόχο την εξυπηρέτηση των τουριστών και να μην υπάρχει πρόνοια για τις γλώσσες των μεταναστών.

Τέλος, η Αθήνα είναι ίσως η πιο ζωντανή πρωτεύουσα, υπάρχει πλούτος πολιτιστικών εκδηλώσεων, πολύμορφες και πολυπολιτισμικές δραστηριότητες , μεικτές και αλληλέγγυες δράσεις που δεν μπορεί να μην προβάλλονται και να μην αξιοποιούνται για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων που βρίσκονται στην Πόλη.

Ναι λοιπόν, θα στηρίξουμε τον 9.84 και θα φροντίσουμε να γίνει ένας πραγματικός σταθμός της Αθήνας, αναγκαίο εργαλείο στη ζωή των Αθηναίων.