ΤΟ SOUNDTRACK ΤΩΝ ΡΑΔΙΟΣΤΑΘΜΩΝ

ΤΟ SOUNDTRACK ΤΩΝ ΡΑΔΙΟΣΤΑΘΜΩΝ
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ραδιοφωνικό Τζουκ Μποξ. Σαν να ρίχνεις ένα κέρμα και να επιλέγεις τραγούδι. Κάπως έτσι λειτουργεί το ραδιόφωνο. Διαλέγεις ραδιοσταθμό και ταυτόχρονα διαλέγεις σάουντρακ.

30 Μαρτίου 2010Ραδιοφωνικό Τζουκ Μποξ. Σαν να ρίχνεις ένα κέρμα και να επιλέγεις τραγούδι. Κάπως έτσι λειτουργεί το ραδιόφωνο. Διαλέγεις ραδιοσταθμό και ταυτόχρονα διαλέγεις σάουντρακ. Και μην νομίζετε πως το λέω με αρνητικό τρόπο. Όχι, απαραιτήτως. Mία μουσική χαρτογράφηση των FM λοιπόν μοιάζει απαραίτητη ώστε να γνωρίζουμε σε ποια συχνότητα θα καταφύγουμε αναλόγως και των ήχων που μας... εκφράζουν (λέμε τώρα).

      Διαφορές υπάρχουν ακόμα και στα ειδησεογραφικά ραδιόφωνα. Αυτό φαίνεται καθημερινά -όταν ο «ΘΕΜΑ 98,9» παίζει Σφακιανάκη λόγου χάριν- αλλά πολύ περισσότερο τις μέρες των απεργιών που δεν υπάρχουν εκπομπές. Την προηγούμενη εβδομάδα η ποιοτική διαφορά του «Σκάι 100,3» με τον «Real 97,8» ήταν χαώδης. Ο πρώτος έπαιζε Χατζιδάκι και ο δεύτερος, τον συνάδελφο του Χατζιδάκι, τον Αντώνη Ρέμο. Ο «ΑΝΤ1 97,2» είναι ετερόκλητος στα μουσικά του όπως και οι εκπομπές του άλλωστε - ο Θεοφάνους ας πούμε παίζει χάλια μουσικές. Αντιθέτως, «Flash 96», «ΝΕΤ 105,8» και «ΒΗΜΑ 99,5» βρίσκονται σε καλό μουσικό επίπεδο. Ενώ, αξίζουν, και τα Δημοτικά Ραδιόφωνα

   
       Αν θέλετε να ακούσετε λαϊκά και ποπ έχετε ένα σωρό επιλογές. «Ρυθμός 94,9» σε στυλ X Factor, «Λάμψη 92,3» και «Sfera 102,2» με ελληνικά αλλά και ξένα, «Δρόμος 89,8» σε αντίστοιχα μουσικά μονοπάτια. Επίσης «Oasis 88» και «Derti 98,6» με γνήσια λαϊκά και νταλκάδες, «Fresh 88,6» και «Orange 93,2» αποκλειστικά με ελληνικά και ξένα ποπ κομμάτια, «Love 97,5» σε πιο αγαπησιάρικο στυλ.



       Υπάρχει βέβαια και το καλό ελληνικό τραγούδι. Το έντεχνο αγαπητοί μου. Yπάρχουν πέντε σταθμοί που το υποστηρίζουν (και το παλεύουν το πράμα). Ο «Δίεση 101,3» που είναι πιο light, ο σκληροπυρηνικός «Μελωδία 99,2», το «Δεύτερο Πρόγραμμα» σε πιο κλασικά πλαίσια, ο ηλεκτρικός «Freedom 88,9» και το ανερχόμενο «Δίφωνο 96,6» με τον ιστορικό τίτλο.



       O «DeeJay 95,2», το «Mad 106,2» και ο «VFM 88,3» απευθύνονται στην πιτσιρικαρία οπότε καταλαβαίνετε και ποιό ακριβώς είναι το ρεπερτόριό τους - πιο νεανικό, περισσότερο ποπ. Το Mad παίζει και κανένα ελληνικό τραγούδι, κάτι που αποφεύγουν τα άλλα δύο. Στους πιτσιρικάδες απευθύνεται και το «Ατλαντίς 105,2» αλλά στους πιο χέβι μέταλ και χιπ χοπ.



       Και πάμε τώρα στην ξένη μουσική. Ο «Kiss 92,9» ροκίζει ελαφρώς με επιτυχίες από τις τελευταίες δεκαετίες, ο «Hot 104,6» παίζει μόνο χιτ και σαρώνει στις ακροαματικότητες, οι «Red 96,3» και «Rock 96,9» προσάραξαν στις όχθες του mainstream ροκ, ο «Galaxy 92» και ο «Nitro 102,5» ακούγονται σχετικά επίπεδοι, ο «Free 98» βαράει ηλεκτρονικά. Τις καλύτερες μουσικές τις παίζουν μακράν οι «Best 92,6» (πιο χορευτικός), «Kosmos 93,6» (πιο έθνικ) και «Εν Λευκώ 87,7» (σούπερ ρεπερτόριο).



       Τα αθλητικά ραδιόφωνα της πόλης πάντως είναι ή του ύψους ή του βάθους στα μουσικά τους. Ο «902 Αριστερά Στα FM» ειδικεύεται στο ρεμπέτικο και ο «105,5 Στο Κόκκινο» παρουσιάζει ένα από τα πιο ολοκληρωμένα σάουντρακ των ερτζιανών. Α ναι, να μην ξεχάσουμε το «Τρίτο Πρόγραμμα» με την κλασική του μουσική, ο Κρήτη 87,7 με κρητικά τραγούδια και το «Ραδιόφωνο της Εκκλησίας της Ελλάδας» με τις ψαλμωδίες του.

* Από τη Σαββατιάτικη Ελευθεροτυπία (με κάποιες μικρές προσθήκες και αλλαγές)