Έφυγε ένας πιονίερος της ηλεκτρονικής μουσικής

Έφυγε ένας πιονίερος της ηλεκτρονικής μουσικής
Ακολουθήστε μας στο Google news

Νεκρός σε ηλικία 82 ετών ο Simeon Coxe των Silver Apples

10 Σεπτεμβρίου 2020

Σε μια εποχή που η avant garde ηλεκτρονική μουσική αποτελούσε αντικείμενο σχεδόν αποκλειστικά ακαδημαϊκής μελέτης, ο Simeon Coxe την έβγαζε στο δρόμο, μέσω χειροποίητων synthesizers και κομματιών που ξέφευγαν από τις ποπ φόρμες του τέλος της δεκαετίας του 1960.

Γι' αυτό και ο θάνατος του Coxe, σε ηλικία 82 ετών, τάραξε τον κόσμο της electronica σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του: το μουσικό DNA του σχήματός του, των Silver Apples, μπορεί να ανιχνευτεί από τις πίστες χορού μέχρι τους πιο «προχωρημένους» ήχους του σήμερα, έστω κι αν οι επίγονοί του δεν γνωρίζουν καν τον ίδιο.

Ο πρώτος, επώνυμος δίσκος των Silver Apples κυκλοφόρησε το 1968 και κυριολεκτικά άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπιζόταν ως τότε η ηλεκτρονική μουσική. Με πρωτόγονα ηλεκτρονικά όργανα, παλλόμενα ντραμς και φωνητικά, ο ήχος των Silver Apples ήταν έξω και πέρα από την ψυχεδελική ποπ και ροκ της εποχής.

Η καριέρα των Silver Apples σταμάτησε απότομα το 1970 όταν η αεροπορική εταιρεία PanAm τους έκανε αγωγή: στο εξώφυλλο του τρίτου δίσκου του συγκροτήματος θα εμφανιζόταν αεροσκάφος με το σήμα της και στο οπισθόφυλλο φωτογραφία από... αεροπορικό ατύχημα.

O Coxe επανεμφανίστηκε στη μουσική σκηνή τη δεκαετία του 1980, όταν γερμανική εταιρεία επανακυκλοφόρησε παράνομα τους δύο πρώτους δίσκους των Silver Apples. Aκολούθησαν κάμποσα live και μερικοί δίσκοι, ως το 1998, όταν σε τροχαίο ο Coxe τραυματίστηκε σοβαρά στον αυχένα και υποχρεώθηκε σε μακρόχρονη περίοδο ανάρρωσης.

Από το 2007 ως σήμερα, ο Coxe συνέχισε τις ζωντανές εμφανίσεις και τις ηχογραφήσεις, είτε μόνος του είτε με εκλεκτούς συνεργάτες, όπως ο Hans-Joachim Roedelius των Cluster και τους Portishead, ενώ ως μείζονα επιρροή τον έχουν αναφέρει ονόματα από τους Can και τους White Noise, ως τους Stereolab και τους Suicide που χρησιμοποίησαν την DIY αισθητική του ως βάση για την συγκλονιστική μουσική τους.